΄΄Xορεύοντας με την Καρδιά μας΄΄
ένα κινητικό ταξίδι με οδηγό τον παλμό της καρδιάς
16 έως 18 Ιουλίου

Ένα τριήμερο φροντίδας και σύνδεσης, με εργαστήρια Χοροθεραπείας και θεραπευτικής yoga στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας

 

Από τον ψίθυρο της εσωτερικής κίνησης της καρδιάς θα μεταβούμε στη γιορτή του συλλογικού χορού και τανάπαλιν. Μετά απο έναν παράξενο χρόνο που οι καρδιές μας σφίχτηκαν και στριμώχθηκαν, ας τις επιτρέψουμε να ξεκουραστούν και να απλωθούν με τη βοήθεια της φύσης και της κίνησης. Σ΄αυτό το τριήμερο θα βοηθήσουμε το σώμα να θυμηθεί πώς είναι να αντλείς χαρά και απόλαυση από τον ίδια σου την ύπαρξη. Με οδηγό το ρυθμό θα εξερευνήσουμε μονοπάτια και εσωτερικές διαδρομές αφυπνίζονας τη ζωτικότητά μας και τη χαρά της επικοινωνίας.  Βαδίζοντας στα μονοπάτια της περιοχής θα αφουγκραστούμε τη γλυκύτητα της συνάντησης με τη πλούσια φύση των Βασιλικών. Κίνηση απο καρδιάς…

Περιλαμβάνονται καθημερινά μαθήματα yoga και εργαστήρια χοροθεραπείας.

 

Θα φιλοξενηθούμε στην παραλία των Βασιλικών της Βόρειας Εύβοιας, σε έναν τόπο προικισμένο από τη φύση. Μια παραλία περίπου 5 χιλιομέτρων, ανοιχτή στο Αιγαίο, και ένα μαγευτικό δάσος θα πλαισιώσει τα εργαστήριά μας.

Συντονίζουν:
Ελισάβετ Κοκορέλη – Σωματοψυχοπαιδαγωγός (φασια- θεραπεύτρια) – χοροθεραπεύτρια
Ευρώπη Σταυροπούλου – χοροθεραπεύτρια GADTSr, yoga instructor
στα κρουστά : Μάρκος Δαμιανός

φωτογραφία εξωφύλλου: Γιώργος Γρεκός

 

Η Χοροθεραπεία είναι η συνάντηση της αρχέγονης δύναμης του χορού με την σύγχρονη θεραπευτική πρακτική της ψυχοθεραπείας. Είναι μια ολιστική πρακτική που συνδέει τον άνθρωπο με τη διαχρονική διάσταση του χορού σαν μέσο αυτογνωσίας, έκφρασης, θεραπείας αλλά και οργανικής σύνδεσης με την ομάδα και την κοινότητα. Ο χορός είναι ένα πεδίο που βρίθει συμβολισμών, μια δράση που ανοίγει την πόρτα στο υποσυνείδητο και λειτουργεί μετουσιωτικά. Η θεραπεία ΄συμβαίνει΄  μέσω της κίνησης, της συμβολοποίησης και της ερμηνείας, μέσα από σταδιακή αναγνώριση και σύνδεση του κινούμενου με τον βαθύτερο εαυτό του, μέσα από τη σχέση του με τον χοροθεραπευτή και σε συνέχεια με τον Κόσμο.

Οι βασικές προσεγγίσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι: Χοροκινητική, Χορορυθμική θεραπεία (Πρωτόγονη Έκφραση), Αυθεντική κίνηση αλλά και ποικίλα εργαλεία και τεχνικές όπως mirroring, rituals,LMA, Βartenieff  κ.ά. ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευτικού σχεδιασμού, με σκοπό να διευρύνουν το κινητικό λεξιλόγιο του κινούμενου και να τον φέρουν σε επαφή με αυτό που τον ΄κινεί΄.

( https://gadt.gr/ )

 

// ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ //
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για την κίνηση, την αναζήτηση μιας αληθινής επαφής με τον εαυτό και τον κινητοποιεί η σχέση σώματος – νου (embodiment). Σε όποιον προσδοκά να αντλήσει και να ενσωματώσει τη θεραπευτική διάσταση της κίνησης της φύσης με έναν ΄εγκάρδιο΄τρόπο. Σε όποια/ον θέλει να κινήσει και να επικοινωνήσει αυτά που έχουν τσαλακωθεί και στριμωχτεί από το φόβο και τον θυμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σε όποιον θέλει να συναντήσει στον ρυθμό την δύναμη της γείωσης και του πηγαίου ενθουσιασμού. Ηλικίες 18+.

 

// ΠΟΤΕ //

Παρασκευή 16/7, Σάββατο 17/7, Κυριακή 18/7

Άφιξη Παρασκευή 23/6 στις 18:00

Αναχώρηση Κυριακή 25/6 στις 14:00

 

// ΚΟΣΤΟΣ //
215 ευρώ το άτομο σε δωμάτιο μονόκλινο

180 ευρώ το άτομο σε δωμάτιο δίκλινο

150 ευρώ σε δίκλινο για ανέργους
100 ευρώ για άτομα που διαμένουν στην περιοχή

Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται δύο διανυκτερεύσεις ( https://psaropouli-studios.gr ), πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα, μικρά κολατσιά και το τελευταίο μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής.

 

// ΠΟΥ //
το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο, στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον των Βασιλικών Βορείου Ευβοίας.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

Για κρατήσεις, διευκρινήσεις 6973791337  elikokoreli@hotmail.com | 6984758471 lemourina@yahoo.gr

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 12, διατηρώντας όλες τις προδιαγραφές για μία ασφαλή συνύπαρξη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Βιογραφικά:

Ελισάβετ Κοκορέλη

Η Ελισάβετ Κοκορέλη ασχολήθηκε συστηματικά με το χορό και τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και παράλληλα με τις υπόλοιπες σπουδές της (Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών). Παρακολούθησε εντατικά μαθήματα και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορες τεχνικές χορού όπως το contact improvisation, butoh, body weather laboratory και σύγχρονο με αξιόλογους δασκάλους (Μαριλένα Καρέττα, Κατερίνα Μπακατσάκη, Frank Van de Ven, κ.ά.) Πολύ σημαντική για την πορεία της ήταν η συμμετοχή της στην ομάδα “Ex Nihilo” της Τερέζ Βαντάμ με σπουδή στον αυτοσχεδιασμό, το contact improvisation αλλά και στην ποίηση της ζωής. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές παραστάσεις χορού ενώ συνεχώς την απασχολεί η έκφραση μέσω της δημιουργικής κίνησης.

Σπούδασε χοροθεραπεία στο τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Συνεργάστηκε με δομές ψυχικής υγείας και ουσιοεξαρτήσεων. Από 2004 μέχρι το 2012 στη μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών του 18ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. 
Σήμερα τελεί χρέη Αν.Γραμματέα της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας.
Η συνάντησή της με τη Λένα Τρυφωνοπούλου την καθόρισε στον τομέα της θεραπευτικής κίνησης. Συνέχισε την εμβάθυνση στο χώρο των θεραπειών γνωρίζοντας το 2003 την εξαιρετική μέθοδο fascia-θεραπείας σωματο–ψυχοπαιδαγωγική με δάσκαλο τον Danis Bois και τους συνεργάτες του. Το 2010 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Fernando Pessoa του Porto αποκτώντας το πτυχίο του σωματο-ψυχοπαιδαγωγού. Από το 2005 παρέχει ιδιωτικά ατομικές συνεδρίες και ομαδικά μαθήματα.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχει  μετακομίσει με την οικογένειά της στα Βασιλικά Βόρειας Εύβοιας αναζητώντας έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής και εντάσσοντας τη φύση στην κινητική της έρευνα. Τον τελευταίο χρόνο έχει ανοίξει στα Βασιλικά το “εργαστήρι κίνησης – lab of movement” όπου πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες fascia-θεραπείας και σωματο-ψυχοπαιδαγωγικής, συνεδρίες χοροθεραπείας, μαθήματα θεραπευτικής γυμναστικής και χορού ενώ από φέτος το καλοκαίρι φιλοξενούνται δάσκαλοι κίνησης διαφόρων προσεγγίσεων.

 

Ευρώπη Σταυροπούλου

Η Σταυροπούλου Ευρώπη, παράλληλα με τα ταξίδια και τις περιηγήσεις της, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το θέατρο και τον χορό από νεαρή ηλικία. Αποφοίτησε από το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας το 2004 ενώ απέκτησε πρακτική εκπαίδευση στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας» στο Δήμο Καλλιθέας.

Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga και διδάσκει yoga και κίνηση από το 2003.  Συνεργάστηκε με χώρους δημιουργικής έκφρασης για παιδιά (Μικρές Ιστορίες, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και το κλειστό πρόγραμμα του 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επίσης πραγματοποίησε εργαστήρια κίνησης και happenings σε πλαίσιο συνεργασίας με δημιουργικούς χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και συμμετείχε σε Φεστιβάλ χορού και δημιουργικής έκφρασης (Παιγνιόθεν, Μικρό Φεστιβάλ χορού Ύδρας).

Από το 2013 διοργανώνει κύκλους Χοροθεραπευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με φορείς όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας και διατηρεί συνεργασία με σχολές χορού (ΚΙΝΤΗΡΑΣ, ΄Κίνισις21΄ κ.ά.) όπου πραγματοποιεί θεματικά εργαστήρια και δράσεις, ενώ παράλληλα ασκεί τη χοροθεραπεία σε ομαδική και ατομική βάση.

Το διάστημα 2015-2016 παρακολούθησε τo σεμινάριο Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης του 18 Άνω στο ΨΝΑ και συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Process work (ολιστική ψυχοθεραπευτική δουλειά εστιασμένη στη διεργασία που συνδέει το Σώμα με τον Κόσμο.). Το 20017-19 συμμετείχε με εισαγωγικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς κύκλους για τη γνωριμία με τη Χοροθεραπεία που διοργανώθηκαν από το 18 Άνω και αναφερόντουσαν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και είχε διοικητικό ρόλο σ΄αυτήν, ως μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής, το διάστημα 2014-2019 ενώ πλέον διδάσκει με αντικείμενο την Χορορυθμική θεραπεία (Πρωτόγονη Έκφραση), στο πλαίσιο του τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος της Ένωσης και τελεί Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ