loader image

ΧΟΡΕΨΕ  ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΟΥ
Εργαστήρι επαφής με το σώμα, το όνειρο, το ασυνείδητο

Στόχος του διήμερου αυτού εργαστηρίου είναι η επαφή με τον εαυτό, η σύνδεση με το σώμα και τη φροντίδα του, η δημιουργία χώρου για την ανάδυση του ονείρου και της επιθυμίας, η σύνδεση με την ομάδα μέσα από μια δημιουργική – διερευνητική διεργασία.  Το εργαστήρι πραγματοποιείται στο φωτεινό νησί της Αίγινας, μακριά από το καθημερινό περιβάλλον της πόλης, όχι απλά για ψυχαγωγία και διακοπή αλλά για  επικέντρωση στον εαυτό, στο σώμα, στη σχέση με τους άλλους. Η Οικία Καραπάνου λίγο έξω από την Αίγινα προσφέρει ένα ιδανικό χώρο για να βρεθεί η ομάδα σε ένα ιστορικό κλασσικό χώρο με 10 δωμάτια, κουζίνες, κήπους, πράσινο, επαφή με τη θάλασσα, εσωτερικό και εξωτερικό χώρο για πραγματοποίηση συνεδριών, άσκησης, χορού. Η παραμονή 2 μέρες δίχως εξωτερικές επιδράσεις στον όμορφο  χώρο αγκαλιάζει όλα τα επίπεδα συνεύρεσης της Ομάδας. H χορτοφαγική με τοπικά στοιχεία διατροφή, η φύση, η ηρεμία, οι περίπατοι, το νερό, το μπάνιο, προσφέρουν ένα ευεργετικό περιβάλλον επικέντρωσης στο σώμα.

Το εργαστήρι πραγματοποιείται με τη συνεργασία της χοροθεραπεύτριας Ευρώπης Σταυροπούλου και της ψυχαναλύτριας Βέρας Παύλου. Είναι αποτέλεσμα συνάντησης, συνεργασίας και έρευνας πάνω στο πάσχον σώμα. Το σώμα δεν βρίσκει χώρο να εκφραστεί και να ονειρευτεί. Συρρικνωμένο στις πόλεις, στα διαμερίσματα, στις καθημερινές έγνοιες, συσπάται, κλείνεται έως και περιχαρακώνεται, υποφέροντας και νοσώντας  καθώς δεν ξεδιπλώνεται. Ο συνδυασμός φύσης, κίνησης, λόγου στην ομάδα, ενεργοποιεί και κυρίως αναζωογονεί την επιθυμία.

Η αρχέγονη τεχνική της Υoga δημιουργεί μια συνθήκη αφουγκράσματος και αυτοφροντίδας, ενεργοποιεί τον ενσώματο νου, λειτουργεί ενοποιητικά και τονώνει την κιναισθητική μας λειτουργία.

Η διαχρονική διάσταση του χορού σαν μέσο αυτογνωσίας, έκφρασης, θεραπείας συνδέει τον άνθρωπο οργανικά  με την ομάδα και την κοινότητα. Ο χορός είναι ένα πεδίο που βρίθει συμβολισμών, μια δράση που ανοίγει την πόρτα στο ασυνείδητο και λειτουργεί μετουσιωτικά. Η εμβάθυνση το άνοιγμα και η αλλαγή  ΄συμβαίνει΄  μέσω της κίνησης, της συμβολοποίησης και της ερμηνείας, μέσα από σταδιακή αναγνώριση και σύνδεση του κινούμενου με τον βαθύτερο εαυτό του.

 

Σάββατο 6 Μάιου: Άφιξη στο νησί πρωί μεσημεράκι, βόλτα στην Αίγινα και κατάλυση μετά τις 3 στην οικία Καραπάνου. Ξεκούραση…

18.00-19.00 γνωριμία της ομάδας στον εξωτερικό αύλειο χώρο

19.00-20.30 Υoga στον αύλειο χώρο

21.00 Δείπνο στην Οικία

Κυριακή 7 Μαΐου: 9.00-10.30 Yoga σε εσωτερικό χώρο

10.30-11.30 συνεδρία συζήτησης πάνω στο όνειρο, προετοιμασία

11.30 πλούσιο πρωινό

12.00.17.00 Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στους κήπους, ατομικά ή συλλογικά, επαφή με τη θάλασσα,  μπάνιο για όσους θέλουν,

17.00-19.30 Kινητικός διαλογισμός – Xορεύω με το όνειρό μου

– Κουβέντα επικέντρωσης πάνω στο υλικό που αναδύθηκε

20.00 Δείπνο στην Οικία

Δευτέρα 8 Μαΐου: Ελεύθερο πρωινό, αναχώρηση έως 12.00

Κόστος: 190 ευρώ

Ευρώπη Σταυροπούλου 6984758471, esdancethe@gmail.com

Βέρα Παύλου, 6934633721, evpavlou@otenet.gr

Οικία Καραπάνου

 

Η ΑΙΓΙΝΑ ήταν νύμφη που σύμφωνα με τον μύθο απήχθη από τον Δία. Από την ένωσή τους προήλθε ο βασιλιάς της Αίγινας Αιακός. Ήταν μια από τις είκοσι κόρες του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης, κόρης του ποταμού Λάδωνα. Αδελφή της ήταν η Σαλαμίς. Ο Δίας την ερωτεύτηκε και γι’αυτό το λόγο την απήγαγε μεταφέροντάς την στο νησί Οινόη ή Οινώνη ή Οινόπια, τη σημερινή Αίγινα Όταν την απήγαγε, ο πατέρας της την έψαχνε παντού ώσπου, ο Σίσυφος του αποκάλυψε ότι ο πατέρας των θεών απήγαγε την κόρη του και ότι ο ίδιος, είδε την αρπαγή από τον ψηλό βράχο που καθόταν. Στην αρχή ο Σίσυφος ήταν διστακτικός για το αν θα έπρεπε να αποκαλύψει στον Ασωπό την αρπαγή, για να μην τα βάλει μαζί του ο Δίας. Όταν όμως ο Ασωπός του πρόσφερε μία πηγή με νερό σε αντάλλαγμα για να μάθει τι απέγινε η κόρη του, ο Σίσυφος λησμόνησε τις σκέψεις και τους φόβους του και όπως ήταν διψασμένος τόσες μέρες στο παρατηρητήριό του, ήταν η ιδανική ευκαιρία να προδώσει την αλήθεια. Να σημειωθεί ότι ο ποταμός Ασωπός υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Αίγινα αλλά ονομάζεται “Ρέμα της Σκοτεινής”.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ