Σεμινάριο Χορορυθμικής Θεραπείας (DRT) μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης
Με τις Μαριάννα Δρακοπούλου και Ελένη Χατζηγεωργίου στα Ιωάννινα  
27-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΤΙΤΛΟΣ: «Χορός και Ρυθμός: Μεταμορφώνοντας την καθημερινότητα» 

 

Μπορεί η εμπειρία μας μέσα στις απαιτήσεις ή δυσκολίες της καθημερινότητας να  πάρει νέες διαστάσεις; Μπορεί κανείς να δει οικείες καταστάσεις μέσα από νέα  οπτική και να τοποθετηθεί έστω και λίγο διαφορετικά απέναντι στο χάος και το  άγχος της καθημερινότητας;  

Πώς ο χορός και ο ρυθμός μπορούν να συμβάλουν στο να ανακτήσουμε την  πηγαία δημιουργικότητά μας, τη χαρά, το παιχνίδι, όλη τη ζωτική δηλαδή  ενέργεια και ορμή που υπάρχει μέσα μας και μπορεί να ορίσει εκ νέου μια  ζωντανή σχέση με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή;  

Στο σεμινάριο αυτό, σάς προσκαλούμε στη μαγευτική πόλη των Ιωαννίνων για να  μοιραστούμε τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει ο χορός και ο ρυθμός στην  ομάδα, μέσα από τη Χορορυθμική Θεραπεία με την Πρωτόγονη Έκφραση. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να  απολαύσουν το ρυθμό και το χορό και μέσα από μια δίωρη διδασκαλία  παραδοσιακών χορών της Δυτικής Αφρικής (Μάλι, Γουινέα). 

 

Η Πρωτόγονη Έκφραση είναι η τεχνική που χρησιμοποιούμε στην Εμψύχωση  ομάδων μέσω του χορού και του ρυθμού καθώς και στη Χορορυθμική θεραπεία.  Αξιοποιεί την κοινωνική και θεραπευτική διάσταση του ρυθμού και βασίζεται στις  δομές εκείνες του χορού που, μέσα από την ανθρωπολογική και κοινωνιολογική  έρευνα, σημειώνονται κοινές σε όλους τους πολιτισμούς από την απαρχή της  ιστορίας του ανθρώπου (σημασία της ομάδας, δυναμικότητα του ρυθμού, απλή  συμβολική κίνηση, επανάληψη, τελετουργία, τραγούδι, χαρά).  Αναζητά το «πρωτογενές», το «πρωταρχικό» (δηλαδή το «αυθεντικό», «αληθινό»)  στην έκφραση και τη σχέση του ανθρώπου με το σώμα του, τον εαυτό του, τους  άλλους και τον κόσμο.  

Ως μέθοδος χοροθεραπείας συνδυάζει την ανθρωπολογική και κοινωνιολογική  έρευνα του χορού και του ρυθμού με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της  ψυχολογίας και στοχεύει στην αποκατάσταση μιας υγιούς σχέσης με το σώμα εαυτό, την ενίσχυση του κοινωνικού δεσμού, την πρόληψη και θεραπεία  ψυχοσωματικών και άλλων διαταραχών.  

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό προς όλους. 

Απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευόμενους Χοροθεραπευτές/Εμψυχωτές (DRLST), σε  φοιτητές και επαγγελματίες ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, θεραπευτές  μέσω τέχνης και καλλιτέχνες, όσο και σε όποιον θα ήθελε να γνωρίσει τη  διαδικασία της Χοροθεραπείας μέσω του ρυθμού και του χορού. 

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν προηγούμενη εμπειρία στο χορό. 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ:  

Μαριάννα Δρακοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος MR (ΑΠΘ-Paris5), Ψυχαναλύτρια,  Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRΤ, Υπεύθυνη Παιδαγωγικών Εκπαίδευσης  DRLST Β. Ελλάδας 

Email: drakopmar@hotmail.com, τηλ. 6944828663 

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt,  Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRT, Υπεύθυνη Παιδαγωγικών Εκπαίδευσης  DRLST Ν. Ελλάδας, Χορογράφος 

e-mail: psycorps8@gmail.com, τηλ. 6974875695 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ: 

Δάφνη Ασημακοπούλου, Δασκάλα Αφρικανικού χορού, Χορογράφος, Μουσικός  (BA-Bryn Mawr College, USA / MA-Laban Center for Movement and Dance, UK)  Εμψυχώτρια ομάδων μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης (DRT).  

e-mail: daphneassim@gmail.com, τηλ 6932305157 

Το σεμινάριο συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κρουστά)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: DRLST Ελλάδας  

Facebook 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 15 ώρες (λεπτομερής πληροφόρηση για το ωράριο θα  δοθεί στους συμμετέχοντες επιτόπου).  

ΑΦΙΞΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου (οι αφίξεις μπορούν να γίνονται από  τις 14.00 έως 22.00) 

ΈΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου στις 10.00 

ΛΗΞΗ: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου στις 13.00 

  

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 140 ευρώ (εξόφληση κατά την έναρξη του σεμιναρίου)  Στη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022: Μαρία Μάρη, Βοηθός διοργάνωσης DRLST Αθήνας 

Εmail: maraakos@windowslive.com 

ή στο τηλ: 6984726033 

*Η προκαταβολή για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο, είναι 40 ευρώ και πρέπει να κατατεθεί έως τις 21 Οκτωβρίου. Αφού επικοινωνήσετε μαζί  μας για τη δήλωση συμμετοχής, θα σας δοθούν πληροφορίες για τον τρόπο κατάθεσης. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε περίπτωση που ο συμμετέχων με  δική του ευθύνη ΔΕΝ εμφανιστεί στο σεμινάριο. Το ποσό επιστρέφεται ολόκληρο σε  περίπτωση που το σεμινάριο ακυρωθεί με ευθύνη των διοργανωτών.  **Κατά τη δήλωση συμμετοχής σας μέσω mail ή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους  διοργανωτές, είναι σημαντικό να αναγράψετε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ 

Ο ΤΟΠΟΣ (ΠΡΟΣΒΑΣΗ): Τα Ιωάννινα είναι προσβάσιμα από την Αθήνα είτε με ΚΤΕΛ  5 φορές την ημέρα (διάρκεια ταξιδιού 5 ώρες), είτε αεροπορικώς με  Aegean/Olympic 1-2 φορές την ημέρα (διάρκεια πτήσης 1 ώρα) είτε με αυτοκίνητο  (διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες και 30 λεπτά). 

Από την Θεσσαλονίκη αντιστοίχως είτε με ΚΤΕΛ 5 φορές την ημέρα (διάρκεια  ταξιδιού 3 ώρες), είτε αεροπορικώς με Aegean/Olympic (δεν υπάρχει απευθείας  πτήση), είτε με αυτοκίνητο (διάρκεια ταξιδιού 2 ώρες και 30 λεπτά).

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Στο σεμινάριο αυτό, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν  έχουν την δυνατότητα να μείνουν σε ένα υπέροχο σπίτι μέσα στη φύση, περίπου 10  χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, ανάμεσα στους οικισμούς Πεδινής και  Αμπελιάς. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων για διαμονή στο Σπίτι είναι 11 άτομα και θα  τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όσους δηλώσουν ενδιαφέρον διαμονής σε αυτό. Στο Σπίτι θα υπάρχει δυνατότητα αυτοδιαχείρησης της κουζίνας για συλλογικά  γεύματα . 

*Προσεχώς θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη διαμονή στο Σπίτι καθώς και προτάσεις για κοντινά καταλύματα/ξενοδοχεία για τη διευκόλυνση των  συμμετεχόντων που θα επιθυμούσαν να διαμείνουν εκτός Σπιτιού.  

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ:  

Δάφνη Ασημακοπούλου: email daphneassim@gmail.com ή στο τηλ 6932305157

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ