ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΡΥΘΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
με τη France Schott Billmann και συνεργάτες
ΙΚΑΡΙΑ, 17-21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΤΙΤΛΟΣ:«Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου»

Ο πολυμήχανος Δαίδαλος, για να δραπετεύσει με το γιο του Ίκαρο από το Λαβύρινθο του Μίνωα, φτιάχνει φτερά για τον ίδιο και για το γιο του και του τα δίνει με την προτροπή να μην πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο, γιατί θα καεί…

Τι επιλέγει να κάνει ο Ίκαρος;

Αυτό το Σεπτέμβρη, συναντιόμαστε στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, που πήρε το όνομά του από το μυθικό Ίκαρο και στοχαζόμαστε πάνω στο πνεύμα της Ελευθερίας και της έννοιας του Μέτρου,τη σχέση ανάμεσα στη γνώση και την επιθυμία, την ασφάλεια και την ανάγκη για υπέρβαση της καθημερινότητας, μέσα από τη δύναμη των μύθων, τον πριμιτιβισμό στο χορό και την εφαρμογή αυτών στη Χορορυθμική Θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα διερευνήσουμε πώς σχετιζόμαστε με το μύθο στο σήμερα μέσα από το σώμα, το ρυθμό, την κίνηση και τη φωνή, εναλλάσσοντας ώρες πρακτικής και συζήτησης-μοιράσματος στην ομάδα. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ανανέωσής μας στη φύση, καθώς και τη συμμετοχή μας στα πιο αυθεντικά πανηγύρια του νησιού, που γίνονται το Σεπτέμβρη.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 25 ώρες (6 ημέρες, 5 νύχτες), κατανεμημένες σε πρωί και απόγευμα, με εναλλαγή θεωρίας και πράξης, διδασκαλία τοπικών χορών, ενδιάμεσα διαλείμματα, καθώς και συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πανηγύρι του νησιού. Λεπτομερής πληροφόρηση για το ωράριο θα δοθεί στους συμμετέχοντες επιτόπου.

ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ: Παρασκευή, 16 Σεπτέμβρη
ΈΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Σάββατο, 17 Σεπτέμβρη, ώρα 9.30 π.μ. ΛΗΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τετάρτη, 21 Σεπτέμβρη, ώρα 12.00 μ.
ΧΩΡΟΣ: Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο KARRAS STAR, στον Εύδηλο Ικαρίας, περιοχή: Αυλάκι Καλαμορίδα (7χλμ από τον Εύδηλο, ανάμεσα στον Εύδηλο και το Γιαλισκάρι).
ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 230 ευρώ
Στη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 50 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ.

Πληροφορίες: Μαρία Μάρη, Βοηθός διοργάνωσης DRLST Αθήνας
Εmail: maraakos@windowslive.com ή στο τηλ: 6984726033

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρχει μίνιμουμ συμμετοχή 20 ατόμων. Οι χρονικές δεσμεύσεις απέναντι στο ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει το σεμινάριο επιβάλλουν την αυστηρή τήρηση της προθεσμίας δηλώσεων και κατάθεσης προκαταβολής 50 ευρώ. Εάν, παρά την τήρηση της προθεσμίας, το σεμινάριο δε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό συμμετοχών μέχρι τις 15 Ιουλίου, η προκαταβολή θα επιστραφεί στους δικαιούχους. Με τη δήλωση συμμετοχής σας, θα σας αποσταλούν όλες οι οδηγίες για την κατάθεση προκαταβολής για το σεμινάριο και την κράτηση του δωματίου σας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ:

France Schott-Billmann, Ψυχαναλύτρια και Χοροθεραπεύτρια με την Πρωτόγονη Έκφραση, διδάσκουσα στο Παν/μιο Paris 5- RénéDescartes, στη Σορβόννη, στο Μaster των Θεραπειών μέσω Τέχνης. Ιδρύτρια του Atelier du Geste Rythmé στο Παρίσι, της Ένωσης DRΤ-Ι (Danse RythmeThérapie- Internationale), Υπεύθυνη της διεθνούς εκπ/σης DRLST, συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων για το χορό και τη χοροθεραπεία. e-mail: france.schottbillmann@gmail.com

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Χοροθεραπεύτρια και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια DRT, Υπεύθυνη της διεθνούς εκπαίδευσης DRLST Νότιας Ελλάδας, Χορογράφος, e-mail: psycorps8@gmail.com, τηλ. 6974875695

Κατερίνα Σταύρου, Εθνολόγος του Χορού-Χοροθεραπεύτρια, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια DRT της διεθνούς εκπαίδευσης DRLST, e-mail: katstavrou@gmail.com, τηλ. 6972862819

Ayelet Ranen, Χοροθεραπεύτρια, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια DRT της διεθνούς εκπ/σης DRLSTστο Ισραήλ ,e-mail: ayelet.lion17@gmail.com

ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ DRLST ΑΘΗΝΑΣ
Μαρία Μάρη: Θεατρολόγος, εκπαιδευόμενη Χοροθεραπεύτρια DRT

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
DRT- International- Διεθνής Ένωση Χορορυθμικής Θεραπείας : www.drt-international.com
DRLST Ελλάδας: https://www.facebook.com/Primitive-Expression-1257552074360235/

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ
Η Ικαρία, είναι νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με μεγάλες γεωμορφολογικές αντιθέσεις και ιδιαιτερότητες ως προς τα έθιμα και τους κατοίκους της. Νησί ορεινό και καταπράσινο, με καταγάλανες παραλίες, γνωστό για τα αγριοκάτσικά του, τις εξαιρετικές ιαματικές του πηγές, το κόκκινο κρασί του, τα πανηγύρια του, τη βαριά προφορά και τους αρχαϊσμούς στη διάλεκτο, το προοδευτικό φρόνημα των κατοίκων του, τη θυμοσοφία τους, τη φιλικότητά τους, τη συνεργατικότητα και προσφορά τους στα κοινά, τη χωρίς άγχος ζωή τους και τη μακροβιότητά τους.

Η Ικαρία κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια και στα αρχαϊκά λατρεύτηκε η Άρτεμη, ως προστάτιδα των ναυτικών. Γνώρισε την κατοχή των Γενοβέζων, των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου και των Οθωμανών, αποτέλεσε δε κομμάτι του νεοελληνικού κράτους το 1912. Υπέφερε πολύ από την πείνα στη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής και είχε πολλούς θανάτους από ασιτία. Από τότε η πλειοψηφία των κατοίκων έχει αριστερές πεποιθήσεις, ενώ το νησί χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας των κομμουνιστών από τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι και μετά τον εμφύλιο πόλεμο 1946- 1949, είναι δε γνωστό ως το ‘’Κόκκινο νησί’’ ή ‘’Κόκκινος βράχος’’. Πρωτεύουσα είναι ο Άγιος Κήρυκος, ενώ στην Ικαρία ανήκει και η κοντινή νησίδα ‘’Φούρνοι’’.

Είναι νησί με μεγάλη μετανάστευση, ενώ σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία ή με τοπικά επαγγέλματα.

Γνωστή είναι η έκφραση «το Ικαριώτικο ραχάτι», που σηματοδοτεί τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κυλά η ζωή. Σε πολλά χωριά τα μαγαζιά ανοίγουν λίγο μετά τη δύση του ηλίου, συνήθεια που οφείλεται στις ειδικές βιοποριστικές συνθήκες . Φημισμένα είναι τα πανηγύρια της, με μεγάλη συμμετοχή νεολαίας. Στα ικαριώτικα πανηγύρια, οι διοργανωτές είναι όλοι εθελοντές του χωριού που μαγειρεύουν και σερβίρουν, ενώ η ορχήστρα, με κυρίαρχο το βιολί, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Ικαριώτικο χορό. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για έργα της κοινότητας του χωριού. Το δυνατό κόκκινο ικαριώτικο κρασί συμβάλλει, ώστε τα πανηγύρια να έχουν πολύ κέφι και να διαρκούν όλο το βράδυ.

Η Ικαρία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, 88,1 έτη, ενώ κατατάσσεται πέμπτη στον κόσμο, χάρη στον υγιεινό τρόπο ζωής και την έλλειψη στρες,καθώς λένε οι ερευνητές. Χαρακτηριστική είναι η λαϊκή φράση : «Άγχος και ταλαιπωρία δε χωρούν στην Ικαρία»

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Η Ικαρία είναι προσβάσιμη είτε αεροπορικώς 2 φορές την ημέρα με τις εταιρείες Aegean/Olympic και Sky Express είτε ατμοπλοϊκώς, με το πλοίο Blue Star Mykonos για το λιμάνι του Εύδηλου (7 ώρες), που είναι κοντινότερο στο ξενοδοχείο, και με τα πλοία Blue
Star Diagoras και Blue Star Chios για το λιμάνι του Άγιου Κήρυκου, με μεγαλύτερη διάρκεια ταξιδιού και απόσταση περίπου 1 ώρας από το ξενοδοχείο. Με βάση τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα ισχύοντα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε συνδυασμό με τις ώρες και την τοποθεσία διεξαγωγής του σεμιναρίου, (π.χ. την Τετάρτη, 21 Σεπτέμβρη, ημέρα λήξης του σεμιναρίου, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν υπάρχει ακτοπλοϊκό δρομολόγιο προς Πειραιά, παρά μόνο αεροπορικό), συνιστούμε στους συμμετέχοντες να έρθουν πρώτα σε επαφή μαζί μας για να τους υποδείξουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό, προκειμένου να είναι παρόντες κατά την έναρξη του σεμιναρίου.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ:
Τιμές κατ’ άτομο για 5 διανυκτερεύσεις με πρωϊνό σε μπουφέ+1 γεύμα ή δείπνο σε μπουφέ εναλλάξ χορτοφαγικό/κρεατοφαγικό:
Μονόκλινο δωμάτιο: 363 ευρώ
Δίκλινο : 273 ευρώ
Τρίκλινο : 238 ευρώ
Το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα και γήπεδο τένις.
Δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτων στην περιοχή με 25-30 ευρώ την ημέρα.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ