ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΡΥΘΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
με τη France Schott Billmann και συνεργάτες
ΚΡΗΤΗ, 16-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023
«Η επιλογή των συμβόλων στην Πρωτόγονη Έκφραση»

 

// INFORMATION IN ENGLISH

// INFORMATIONS EN FRANÇAIS

 

Στην Κρήτη του Δία, του Μίνωα, του Δαίδαλου, του Μινώταυρου, της Πασιφάης, των Κουρητών-Κορυβάντων, θα βρεθούμε φέτος, για να συναντηθούμε με τα αρχέτυπα της μινωϊκής μυθολογίας και να έρθουμε σ’ επαφή με τον τρόπο ζωής, τη φύση και τη μουσικοχορευτική παράδοση της σημερινής Κρήτης.  

Στο σεμινάριο αυτό θα επικεντρωθούμε στο ρόλο των συμβόλων στην ΠΕ και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται από τον εμψυχωτή και τον θεραπευτή, ώστε να είναι αποτελεσματικά σε θεραπευτικό επίπεδο.

Οι Έλληνες, στην ορχηστική τέχνη, αναγνωρίζουν τρία  θεμελιώδη στοιχεία: τις κινήσεις, τα βήματα (φοραί), την έκφραση, τις χειρονομίες, (δείξεις) και τις θέσεις, πόζες, στάσεις (σχήματα),  που είναι οι μιμήσεις των θεών και δαιμόνων, κατά τα τελετουργικά της ιερής μανίας, τα αποκαλούμενα ‘’κορυβαντικά’’. Οι συμβολικές κινήσεις της Πρωτόγονης Έκφρασης είναι σχήματα που μετατρέπουν το χορό σε γλώσσα, πνευματικότητα και θεραπεία. Η σωστή επιλογή των σχημάτων και η χρησιμοποίησή τους μέσα σε πλαίσιο τελετουργικό είναι βασική προϋπόθεση της συμβολικής αποτελεσματικότητας στη Χορορυθμική θεραπεία μέσω της τεχνικής της Πρωτόγονης Έκφρασης. 

Διοργάνωση:  Association DRLST: Danse, Rythme, Lien Social et Thérapie: 7, rue Daguerre 75014 Paris

Atelier du Geste Rythmé: 4, rue Lalande, 75014 Paris

DRLSTGreece

FACEBOOK

 

Επιστημονικά Υπεύθυνοι / Διδάσκοντες:

Γαλλία:

France Schott Billmann, Ψυχαναλύτρια και Χοροθεραπεύτρια με την Πρωτόγονη Έκφραση, διδάσκουσα στο Παν/μιο Paris 5- Réné Descartes, στη Σορβόννη, στο Μaster των Θεραπειών μέσω Τέχνης. Ιδρύτρια του Atelier du Geste Rythmé στο Παρίσι, της ΈνωσηςDRΤ-Ι (Danse Rythme Τhérapie- Internationale), Υπεύθυνη της διεθνούς εκπ/σης DRLST, συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων για το χορό και τη χοροθεραπεία
e-mail : france.schottbillmann@gmail.com

Ελλάδα:

Μαριάννα Δρακοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος, MR στην Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο Paris Descartes (Sorbonne), Ψυχαναλύτρια, Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRLST, Υπεύθυνη Παιδαγωγικών της εκπαίδευσης της DRLST στη Β. Ελλάδα, e-mail: drakopmar@hotmail.com, τηλ. 6944828663

-Κατερίνα Σταύρου, Φιλόλογος, Εθνολόγος του Χορού-Χοροθεραπεύτρια, πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια DRT της διεθνούς εκπαίδευσης DRLST, e-mail: katstavrou@gmail.com, τηλ. 6972862819-Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος ΕΚΠΑ – ΨυχοθεραπεύτριαGestalt, Χοροθεραπεύτρια και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια DRT, Υπεύθυνη της διεθνούς εκπαίδευσης DRLST Νότιας Ελλάδας, Χορογράφος, e-mail: psycorps8@gmail.com, τηλ. 6974875695

Ισραήλ: Ayelet Ranen, Χοροθεραπεύτρια, e-mail: ayelet.lion17@gmail.com

 

Το σεμινάριο θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κρουστά)

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 30 ώρες (7 ημέρες, 6 νύχτες), κατανεμημένες σε πρωί και απόγευμα, με εναλλαγή θεωρίας και πράξης, διδασκαλία τοπικών χορών, πολιτιστική ενημέρωση για το νησί, ενδιάμεσα διαλείμματα, καθώς και ενδεχόμενη συμμετοχή σε ένα τουλάχιστον πανηγύρι του νησιού. Λεπτομερής πληροφόρηση για το ωράριο θα δοθεί στους συμμετέχοντες επιτόπου. 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 280 ευρώ

ΤΟΠΟΣ: Βάμος Αποκορώνου Χανίων Κρήτης

ΧΩΡΟΣ: Το Γυμναστήριο του Λυκείου Βάμου

ΕΝΑΡΞΗ:Κυριακή,  16/7/2023, ώρα 18.00

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Σάββατο, 22/7/2023, ώρα 13.00

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: 1)Κατερίνα Σταύρου, katstavrou@gmail.com, τηλ. 6972862819 2) Ελένη Χατζηγεωργίου, psycorps8@gmail.com, τηλ. 6974875695

*ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023*

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΒΑΣΗ  ΚΑΙ ΤΗ  ΔΙΑΜΟΝΗ

Ο ΤΟΠΟΣ: Ο Βάμος είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό ορεινό χωριό του νομού Χανίων, σε απόσταση περίπου 7 χλμ από την κοντινότερη παραλία,  30 χλμ από την πόλη των Χανίων, 40 χλμ από το Ρέθυμνο και 105 χλμ από το Ηράκλειο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Η Κρήτη έχει πολύ συχνή αεροπορική και ατμοπλοϊκή συγκοινωνία,  ενώ διαθέτει 2 διεθνείς  αερολιμένες, στα  Χανιά και το Ηράκλειο. Το πιο κοντινό στο Βάμο είναι το αεροδρόμιο των Χανίων. Από τα δύο αεροδρόμια ή τα λιμάνια  οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κινηθούν είτε με ΙΧ είτε με τοπικά λεωφορεία, των οποίων τα δρομολόγια θα γνωστοποιηθούν, όταν πλησιάζει ο καιρός του σεμιναρίου. Για όσους δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο, συνιστάται η ενοικίαση ΙΧ, που είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις στο νησί, με δεδομένο το μέγεθος της Κρήτης. 

ΔΙΑΜΟΝΗ:  

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το φετινό μας σεμινάριο έχει μια ιδιομορφία σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών: Θα διεξαχθεί σ’ ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, το Βάμο, όπου δεν υπάρχει ένα μεγάλο ξενοδοχείο να μας συμπεριλάβει όλους αλλά παραδοσιακά σπίτια-ξενώνες, καθώς και ένα μικρό ξενοδοχείο με λίγα δωμάτια. Τους ξενώνες αυτούς διαχειρίζεται το τουριστικό γραφείο Vamos village. Οι οργανωτές του σεμιναρίου δε δεσμεύονται σε κράτηση δωματίων. Κατά συνέπεια, οι συμμετέχοντες θα αναλάβουν να κλείσουν δωμάτια μόνοι τους, αφού έρθουν σε επικοινωνία με το γραφείο, εκτός εάν επιθυμούν να βρουν άλλη λύση.
Το μικρό ξενοδοχείο διαθέτει 5-6 δωμάτια, ενώ οι ξενώνες μπορούν να φιλοξενήσουν από 2-6 άτομα ο καθένας, γι αυτό και είναι ευκολότερο οι ενδιαφερόμενοι  να οργανωθούν σε παρέες και να κλείσουν ομαδικά, σε απευθείας συνεννόηση με το γραφείο, δηλώνοντας ότι πρόκειται για το σεμινάριο.Οι οργανωτές αναλαμβάνουμε  να διευκολύνουμε τη διαδικασία σε  περιπτώσεις  μεμονωμένων ατόμων που θα ήθελαν να μοιραστούν με άλλους ένα σπίτι. Θα μπορούν να έρχονται σ’ επαφή μαζί μας, ώστε να φροντίσουμε να τους τοποθετήσουμε εμείς, σε συνεννόηση πάντα με το γραφείο.

ΤΙΜΕΣ: Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον ξενώνα και τη χωρητικότητά του (από 2-6  άτομα) και κυμαίνονται από 30-40 ευρώ κατ’ άτομο τη βραδιά . Οι τιμές είναι χωρίς πρωινό, διότι όλοι οι ξενώνες διαθέτουν μικρή κουζίνα, όπου μπορεί κανείς να φτιάξει το πρωινό του ή να μαγειρέψει κάτι ελαφρύ. Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, μπορούν  να μπουν στην ιστοσελίδα του VAMOSVILLAGE https://www.vamosvillage.gr/el/vamos-village-el και VAMOS PALACE HOTEL, για να έχουν εικόνα του χώρου και στη συνέχεια  να έρθουν  σε επικοινωνία με το γραφείο, στο info@vamosvillage.gr, τηλ. 28250 22190, κα Μάγδα Λιονουδάκη, αναφέροντας ότι πρόκειται για το σεμινάριο χοροθεραπείας. 

 

Συνιστάται θερμά στους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν γρήγορα στις κρατήσεις των δωματίων, γιατί η φετινή καλοκαιρινή σεζόν προβλέπεται να έχει μεγάλη κίνηση,   ιδιαίτερα στην Κρήτη. Σε περίπτωση που τα δωμάτια καλυφθούν στο Βάμο, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα σε κοντινά χωριά.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ