loader image

ΛΗΔΑ SHANTALA

Βιογραφικό

Χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr (Greek Dance Therapist Registered Senior), απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. LicenceèsLettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala».

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου από μικρή ηλικία σπούδασε κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό με την Ηρώ Σισμάνη και τη Νασούκα Χειμάρα.

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της στο Παρίσι, απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας και παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια σύγχρονου χορού καθώς και ανθρωπιστικής ψυχολογίας (θεωρητικά και πρακτικά, με ειδίκευση στην εικόνα σώματος και τη συμβολική του). Εκεί πρωτοασχολήθηκε με την έρευνα του “εαυτού” μέσα από ψυχοθεραπευτικές μεθό­δους “body-mind”, κυρίως ραϊχικές, Gestalt, rebirth, primalscream, bioenergetics (στο περίφημο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Vincennes).

Το 1978 ταξίδεψε στην νότια Ινδία όπου επί τέσσερα χρόνια εκπαιδεύτηκε στον κλασικό ινδικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ και στη Ράτζα Γιόγκα.Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας  της Ινδίας «Kaivalya Dhama»,  της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»

Στα πλαίσια μελέτης της χορευτικής τέχνης και αναζήτησης πηγών έμπνευσης, πραγματοποίησε μακρόχρονα ταξίδια σπουδών:

– Στην Ινδονησία, όπου ειδικεύτηκε στη χρήση μάσκας όπως χρησιμοποιείται στο παραδοσιακό θέατρο «Topeng».

– Στη Σρι Λάνκα, όπου μελέτησε χορούς που συνδέονται με την απελευθέρωση ψυχονοητικών ασθενειών.

– Στο Κονγκό, Καμερούν και Νταομέϋ της Κεντρικής Αφρικής, όπου επί δύο χρόνια μελέτησε τις σχέσεις της κίνησης και του χορού με τη διεύρυνση της έμπνευσης, την αυτοθεραπεία και την ανεύρεση εσωτερικών κινητικών σταθερών. Κυρίως στο Γκαμπόν, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας». Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.

Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “NtzogoPolo” (= εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους).

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga/διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες χοροθεραπείας.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

 

Για τη χοροθεραπεία

Χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης που διευκολύνει τη συναισθηματική, γνωστική και σωματική ολοκλήρωση του ατόμου. Είναι συγχρόνως διαδικασία τέχνης , μέθοδος ψυχικής ανάτασης και ίασης, η οποία θεραπεύει, καταπολεμά το άγχος, τη μελαγχολία και προλαμβάνει ψυχοσωματικές ασθένειες. Οι συνεδρίες απελευθερώνουν το συμμετέχοντα, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά του μέσα και προάγουν τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία. Είναι μια εναλλακτική, ολιστική μέθοδος ψυχοθεραπείας που εναρμονίζει το νου, το σώμα και την ψυχή και οδηγεί τον άνθρωπο στην προσωπική εξέλιξη και την αυτογνωσία.

 

Οι συνεδρίες

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται Κυριακή 11.00-15.00, μία φορά το μήνα, στον Πολυχώρο Shantom στο Κάτω Χαλάνδρι.

Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα. Παρόλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση. Έτσι συστήνεται, αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πληροφορίες για τη χοροθεραπεία στην ιστοσελίδα του Shantom:
shantom.gr/mathimata/xorotherapeia

Βίντεο για τη χοροθεραπεία:

https://www.youtube.com/watch?v=F-bNGBj86p4&t=3s
Συνέντευξη της Λήδας Shantala για το Shantom, τη γιόγκα, τον ινδικό χορό και τη χοροθεραπεία:

https://www.youtube.com/watch?v=QjBq1b8sTlY
Λήδα Shantala: Ο μύθος του χορού

Οι ημερομηνίες των συνεδριών για το τρέχον έτος (επιβεβαιώστε πρώτα τηλεφωνικά): shantom.gr/programma/programma-mathimaton
ShantomΠολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών: Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κάτω Χαλάνδρι

Πρόσβαση: στάση μετρό “Χολαργός” (γραμμή 3)
Τηλ. 210-6717529, email: info@shantom.gr
Ιστοσελίδα: shantom.gr
Ώρες λειτουργίας γραμματείας:

πρωί Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30
απόγευμα Δε έως Παρ. 18.00-22.00