ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
΄Αφηγήματα εν κινήσει΄
19-20 Οκτωβρίου 2024
Η προσέγγιση της Πρωτόγονης Έκφρασης- Χορορυθμικής θεραπείας
Συντονισμός – επιμέλεια ΈΝΩΣΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ’
Εισηγήτριες :
Δρ. Αλέξια Μαργαρίτη
Χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, Καθηγήτρια Χοροθεραπείας, Καθηγήτρια Σωματικής Άσκησης, τ. Πρόεδρος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας
Ευρώπη Σταυροπούλου
Χοροθεραπεύτρια GDTR Sr, Εκπαιδεύτρια Χοροθεραπείας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας
Μέσω ενός τελετουργικού αφηγήματος με όχημα τον ρυθμό, τη φωνή και τις συμβολικές κινητικές αλληλουχίες θα χορέψουμε τις μικρές και μεγάλες ιστορίες μας.
Στο θεωρητικό μέρος θα ασχοληθούμε με την καταγωγή της Πρωτόγονης Έκφρασης- Χορορυθμικής θεραπείας και τις βασικές πηγές από τις οποίες αντλεί τη θεραπευτική της ιδιότητα.
Θα αναφερθούμε στους κύριους άξονες του ψυχαναλυτικού, ανθρωπολογικού, εθνολογικού υπόβαθρου καθώς και στις σύγχρονες μελέτες των νευροεπιστημών που σχετίζονται με τα θεραπευτικά οφέλη του ρυθμού.
Ο ρυθμός, ο ήχος των κρουστών, η απλότητα των κινήσεων, η χρήση της φωνής, το παιχνίδι, η επανάληψη, η επιτάχυνση και τελικά η εμπειρία της μετουσίωσης είναι κάποια από τα βασικά εργαλεία αυτής της Χοροθεραπευτικής προσέγγισης με τα οποία θα έρθουμε σε επαφή στο βιωματικό μέρος.
Με οδηγό τον ενθουσιασμό, τον ρυθμό και τη δυναμική της ομάδας θα ιχνηλατήσουμε μαζί τα διαχρονικά μονοπάτια της Πρωτόγονης Έκφρασης – Χορορυθμικής θεραπείας που συνδέουν τους προσωπικούς με τους συλλογικούς μας χορούς.
Το σεμινάριο απευθύνεται
Στα άτομα τα οποία ασχολούνται με τους τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας, την εκπαίδευση, τις τέχνες, τις θεραπείες μέσω τεχνών, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να «γνωρίσουν» τη χοροθεραπεία, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν προηγούμενη εμπειρία.
Ενημερώσεις
- Τα εισαγωγικά σεμινάρια χοροθεραπείας δεν είναι εκπαιδευτικά και δεν συνιστούν επαγγελματική κατάρτιση.
- Οι ώρες του παρόντος εισαγωγικού σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την εγγραφή σε ένα επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χοροθεραπείας.
- Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Χοροθεραπείας πραγματοποιούνται εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετοχών.
Τρόπος εγγραφής & Πληροφορίες
Υπεύθυνη εγγραφών : Νατάσα Σμυρλή
e-mail dancetherapy@gadt.gr
Διαδικασία εγγραφής
- Αποστέλλετε συμπληρωμένη τη φόρμα εγγραφής στο e-mail της Ένωσης
- Καταθέτετε τα χρήματα στο λογαριασμό ALPHA BANK 564 00 200 200 1005 στο όνομα Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας ή μέσω e-banking IBAN GR 6501405640 564 00 200 200 1005. Μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας στη θέση «Μήνυμα για τον δικαιούχο».
- Eνημερώνετε για την ημερομηνία κατάθεσης των χρημάτων την υπεύθυνη εγγραφών.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης του ποσού στην Τράπεζα, γιατί οι θέσεις συμμετοχής είναι ορισμένες.
- Ημερομηνία λήξης εγγραφών 14 Οκτωβρίου 2024
Κόστος
Το κόστος του σεμιναρίου είναι 120,00 ευρώ. Το κατατεθέν ποσό επιστρέφεται άμεσα στους δικαιούχους μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από τους διοργανωτές.
Χώρος διεξαγωγής και ώρες
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών Shantom
Τριπόλεως 35α & Ευβοίας-Χαλάνδρι (Μετρό στάση Χολαργός, έξοδος Μεσογείων προς Αθήνα)
Σάββατο & Κυριακή 11.00 – 17.00
Παρακαλούμε να είστε στον χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξή του, ώστε να υπάρχει χρόνος για τις απαραίτητες διαδικασίες.
Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας
dancetherapy@gadt.gr www.gadt.gr
Η Αλέξια Μαργαρίτη αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού και από τη Σορβόννη PARIS IV, εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών.
Ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος για 17 χρόνια και συμμετείχε επίσης, στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπευτών.
Συνεχίζει μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό της έργο μέσα από τη διδασκαλία χοροθεραπείας και την εποπτεία ασκούμενων χοροθεραπευτών, παραδίδει μαθήματα χαρούμενης γυμναστικής, συντονίζει ομάδες χοροθεραπείας και διοργανώνει σεμινάρια χοροθεραπείας. Έχει δουλέψει με ψυχιατρικούς πληθυσμούς, παιδιά με ειδικές ανάγκες, άτομα εξαρτημένα από ουσίες όπως και με «φυσιολογικούς νευρωτικούς».
Η συμμετοχή της σε πληθώρα μετεκπαιδεύσεων και συνεδρίων, η συνεργασία της με σημαντικό αριθμό φορέων σε διεθνές επίπεδο, το συγγραφικό της έργο σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία και η διοργάνωση σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναδεικνύουν τη διεπιστημονική προσέγγιση την οποία η ίδια η χοροθεραπεία υπαγορεύει και πρεσβεύει.
Τελευταία εκδόθηκε το βιβλίο της «Στα Συναρπαστικά Μονοπάτια της Χοροθεραπείας» από τις εκδόσεις Πεδίο.
Η Σταυροπούλου Ευρώπη, παράλληλα με τα ταξίδια και τις περιηγήσεις της, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το θέατρο και τον χορό από νεαρή ηλικία. Αποφοίτησε από το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας το 2004 ενώ απέκτησε πρακτική εκπαίδευση στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας» στο Δήμο Καλλιθέας.
Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga και διδάσκει yoga και κίνηση από το 2003. Συνεργάστηκε με χώρους δημιουργικής έκφρασης για παιδιά (Μικρές Ιστορίες, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και το κλειστό πρόγραμμα του 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επίσης πραγματοποίησε εργαστήρια κίνησης και happenings σε πλαίσιο συνεργασίας με δημιουργικούς χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και συμμετείχε σε Φεστιβάλ χορού και δημιουργικής έκφρασης (Παιγνιόθεν, Μικρό Φεστιβάλ χορού Ύδρα).
Από το 2013 διοργανώνει κύκλους Χοροθεραπευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με φορείς όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας και διατηρεί συνεργασία με σχολές χορού (ΚΙΝIΤΗΡΑΣ, ΄Κίnιsis21΄ κ.ά.) όπου πραγματοποιεί θεματικά εργαστήρια και δράσεις, ενώ παράλληλα ασκεί τη χοροθεραπεία σε ομαδική και ατομική βάση.
Το διάστημα 2015-2016 παρακολούθησε τo σεμινάριο Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης του 18 Άνω στο ΨΝΑ. Από το 2019 παρακολουθεί το ΒΑΔΟ (βασικές αρχές διεργασίας ομάδας) στο Process work . Το 20017-19 συντόνισε εισαγωγικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς κύκλους για τη γνωριμία με τη Χοροθεραπεία που διοργανώθηκαν από το 18 Άνω και απευθυνόνταν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας, της οποίας και τελεί Αντιπρόεδρος, διατέλεσε μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής το διάστημα 2014-2019, ενώ πλέον διδάσκει με αντικείμενο την Χορορυθμική θεραπεία (Πρωτόγονη Έκφραση), στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επιμελείται η Ένωση.