Από τους συνδετικούς ιστούς της Fascia, στο βλέμμα της Αυθεντικής Κίνησης
 4 & 5 Aπριλίου 2026

Με την Ελισάβετ Κοκορέλη και την Γεωργία Αρώνη

Στόχος μας σε  αυτή τη συνάντηση,  είναι να επιτρέψουμε στο σώμα  να επιβραδύνει, ώστε να ακολουθήσει τις εσωτερικές του ροές και να ενεργοποιηθεί ένα δίκτυο εσωτερικής ακρόασης.

Σε αυτή τη συνάντηση θα κάνουμε μια εξερεύνηση και χαλάρωση  του σώματος μέσα από τη μέθοδο φασιαθεραπείας Danis Bois. Η προσέγγιση αυτή επιδρά στους συνδετικούς ιστούς του σώματος (ή αλλιώς fascia), σε αυτές τις λεπτές μεμβράνες που περιβάλλουν όλες τις δομές του σώματος (μύες, σπλάχνα, οστά, αρτηρίες, συνδέσμους) και ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα τεράστιο ενιαίο δίκτυο μέσα στον οργανισμό. Ένα βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκδηλώνουν μία αυτόνομη κινητικότητα, πολύ αργή και λεπτοφυή, που αποκαλούμε αισθητήρια ή εσωτερική κίνηση και η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της σωματικής και ψυχικής αυτορρύθμισης του οργανισμού.

 

Με μία αργή, απαλή αλλά διεισδυτική ποιότητα προσοχής, θα επιχειρήσουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας  βαθιά ενεργοποίηση των ιστών του σώματος αλλά και φροντίδα, με όχημα την σωματική μας συνειδητότητα. Ένας νέος τρόπος επαφής με τον εαυτό και το σώμα, ξεκινώντας από τους ιστούς του, που θα μας δώσει χαλάρωση, θερμότητα και μαλακότητα.

Στη συνέχεια η Αυθεντική Κίνηση θα προσφέρει έναν χώρο ώστε να αναδυθεί  η αυθόρμητη κίνηση .

Στη πρακτική η σχέση του κινούμενου και του μάρτυρα είναι αυτή η οποία υφαίνει την εμπειρία.  O κινούμενος με κλειστά μάτια ακολουθεί τις παρορμήσεις του σώματός του, παρατηρεί τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, τις εικόνες, τις μνήμες ή τις σκέψεις που ενδέχεται να αναδυθούν.

Ο μάρτυρας ασκείται σε μία ποιότητα παρουσίας: παρίσταται με όλη του την προσοχή στον κινούμενο αλλά ταυτόχρονα, παρακολουθεί και το δικό του εσωτερικό τοπίο, τις δικές του σκέψεις, τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του αισθήσεις. Η εμπειρία της κίνησης και της μαρτυρίας βρίσκει μορφή μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα (ελεύθερη γραφή, πηλό, ζωγραφική), ενώ σε άλλες στιγμές αναδύεται η ανάγκη για παύση και σιωπή.

Μέσα απο τα κοινά πεδία των σωματικών πρακτικών θα εμβαθύνουμε στην ικανότητα παρουσίας  με τους άλλους  αλλά και με τον εαυτό μας και θα εξερευνήσουμε τη κίνηση, τη παρατήρηση αλλά και το λόγο, από ένα μέρος χωρίς κριτική. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα πεδίο όπου η επιβράδυνση γίνεται πύλη, οι  ιστοί μαλακώνουν, η αναπνοή  ανοίγει  και η  σωματική μνήμη αναγνωρίζεται. Ποιότητες απαραίτητες για τη σωματική και ψυχική υγεία σε μία εποχή συλλογικής αναταραχής και αβεβαιότητας.

Το εργαστήριο απευθύνεται  σε άτομα από τον χώρο της τέχνης, της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και το σώμα του.

Σάββατο 4 Απριλίου  10:30-16:30
Κυριακή 5 Απριλίου  10:30-16:00

Χώρος διεξαγωγής : Momentum on Stage-Τενέδου 6, Αγία Παρασκευή

Κόστος συμμετοχής: 140 Ευρώ
Φοιτητές και άνεργοι: 120 Ευρώ

———————————————


Δήλωση συμμετοχών με τη κατάθεση προκαταβολής έως τις 25.03.2026

Σε περίπτωση ακύρωσης εκ μέρους των συντονιστριών οι προκαταβολές επιστρέφονται.

Στην περίπτωση ακύρωσης από τις/τους συμμετέχοντες οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται.
Πληροφορίες:  aronig@t-online.de και  elkokoreli@hotmail.com

Συντονίζουν:

Ελισάβετ Κοκορέλη, Χοροθεραπεύτρια GADT Senior,  D.U. Σωματοψυχοπαιδαγωγικής για τη συνοδεία του στρες και του σωματικού και ψυχικού πόνου (Universidade Fernando Pessoa), κάτοχος διπλώματος Σωματοψυχοπαιδαγωγικής (École supérieure de Somato-Psychopédagogie de Paris). Έχει εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας και ιδιωτικά. Εχει ασχοληθεί εντατικά με  το χορό. Πολύ σημαντική για τη πορεία της ήταν η συμμετοχή της για 7 χρόνια  στην ομάδα Ex Nihilo της Terez Vandamm  με σπουδή στον αυτοσχεδιασμό, το contact improvisation αλλά και την ποίηση της ζωής. Εχει συνδημιουργήσει και συμμετάσχει σε αρκετές ατομικές και ομαδικές παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου.

Είναι υπεύθυνη για το εργαστήρι κίνησης, χοροθεραπείας και fascia therapy “Lab of Movement” στα Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας. Συντονίζει διαδικτυακά και δια ζώσης ομάδες και σεμινάρια αισθητήριας γυμναστικής. Εμψυχώνει ατομικά μαθήματα, ατομικές συνεδρίες χοροθεραπείας και ομάδες κοινοτικής χοροθεραπείας και δημιουργικής κίνησης. Διοργανώνει σεμινάρια. Έλκεται ιδιαίτερα από έννοιες όπως η βαθιά σωματική συνειδητότητα, ο ρυθμός, η ροή, η εσωτερική κίνηση, η δημιουργικότητα, η απλότητα και η φροντίδα.

Γεωργία Αρώνη, Κλινική Χοροθεραπεύτρια, Eκπαιδεύτρια, Επόπτρια BTD, GDTR Sr.

Η Γεωργία εργάζεται  τα τελευταία 15 χρόνια στη Γερμανία σε κλινική ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας,  ενώ εδώ και πολλά χρόνια  συνοδεύει ανθρώπους μέσα από τη χοροθεραπεία σε περιόδους μετάβασης και εσωτερικής αλλαγής. 

Συντονίζει κύκλους Αυθεντικής Κίνησης, σεμινάρια για επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς σε ευρωπαϊκά πλαίσια, και προσφέρει δημιουργική εποπτεία ενσωματώνοντας  τις τέχνες, παρεμβάσεις εστιασμένες στη φύση  αλλά και πρακτικές φροντίδας εαυτού.

Παράλληλα, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, Εκπαίδευσης και Κοινωνικών Επιστημών.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ