Κήτα Έλλη (PhD, GADTsr)
Ψυχο-Παιδαγωγός / Χοροθεραπεύτρια
Επόπτρια
Σπούδασε Ψυχολογία-Παιδαγωγικά, Χοροκινητική θεραπεία και Αυθεντική Κίνηση. Εκπαιδεύτηκε στο σύστημα «Ways Of Seeing» της S.Tortora το οποίο εστιάζει στη σχέση γονέων-βρεφών καθώς και στη Δημιουργική Εποπτεία. Η διδακτορική διατριβή της επικεντρώνεται στο θέμα της εικόνας του σώματος. Από το 1990 εργάζεται ως Χοροθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια, είτε σε συνεργασία με δομές Ψυχικής Υγείας και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, είτε μέσω ιδιωτικής πρακτικής στο Εργαστήριο Χοροθεραπείας «Baobab», το οποίο διατηρεί στα Γιάννενα. Η προσέγγιση της βασίζεται στη σύνθεση του συστημικού τρόπου σκέψης με την ενσώματη διάσταση και τη δημιουργικότητα της Χοροθεραπείας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται στις διεπιφάνειες Τέχνη- Επιστήμη, Τέχνη-Θεραπεία, Δημιουργικές Τέχνες- Κοινότητα
Μέχρι το 2002 υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου Συστημικής Ψυχοθεραπείας Ιωαννίνων (Ι.ΣΥ.ΨΥ) και σήμερα συνεργάζεται με το Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής (ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ.Σ.) Είναι βασική εκπαιδεύτρια στα πλαίσια της τριετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης που οργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδος (ΕΧΕ) και διδάσκει Ψυχολογία στην επαγγελματική σχολή χορού ‘Α. Λίτου’.
Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπευτών (2018-2022) Είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «NiMA» η οποία εργάζεται για τη συμπερίληψη των ατόμων ΑΜΕΑ στην κοινότητα. (https://www.facebook.com/Nima.creative.therapies)
ΑΜΚΕ « NiMA – Δημιουργικές Θεραπείες μέσω Τέχνης»
ΑΜΚΕ « NiMA – Δημιουργικές Θεραπείες μέσω Τέχνης»
Χαριλάου Τρικούπη 32, ΤΚ. 45333, Ιωάννινα
Τηλ: +306947076097, +306997118930
Email: nima.projects@gmail.com
Facebook: Nima.creative.therapies
Η Α.Μ.Κ.Ε. «ΝiΜΑ» δραστηριοποιείται στα Ιωάννινα, με πυρήνα τη Χοροθεραπεία, τη Συστημική Θεραπεία και τη συμπεριληπτική προσέγγιση. Συμπεριλαμβάνει άτομα με και χωρίς αναπηρία, θεραπευτές, εθελοντές, οικογένειες και συνδέεται με φορείς και ομάδες καλλιτεχνών της πόλης. Στόχοι μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου που υποστηρίζει την έκφραση της δημιουργικότητας και της ισότιμης συμμετοχής ατόμων με και χωρίς αναπηρία στην τέχνη και την κοινότητα, καθώς και η διάδοση της ιδέας της δημιουργικής συνύπαρξης ατόμων με και χωρίς αναπηρία.
Εβδομαδιαίες συναντήσεις ομάδων Χοροθεραπείας για άτομα με και χωρίς αναπηρίες. Σκοπός αυτών των μικτών ομάδων είναι να δοθεί στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκφράσουν πτυχές του εαυτού τους, σκέψεις, συναισθήματα και να αλληλοεπιδράσουν με διαφορετικούς ανθρώπους.
Ατομικές συναντήσεις Χοροθεραπείας για παιδιά και εφήβους. Σκοπός των συναντήσεων είναι μέσω της Χοροκινητικής αλληλεπίδρασης τα άτομα να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα που δυσκολεύονται να εκφράσουν λεκτικά. Στόχος είναι το παιδί ή ο/η έφηβος/έφηβη να εξελιχθεί περαιτέρω μέσα στο περιβάλλον σταθερότητας και αποδοχής που του/της προσφέρουμε.
Συμπεριληπτικές και καλλιτεχνικές δράσεις
Το ΝiΜΑ συνεργάζεται με καλλιτεχνικές ομάδες και φορείς της πόλης πραγματοποιώντας δράσεις στις οποίες τα μέλη των μικτών ομάδων έχουν ενεργό ρόλο. Επίσης, οργανώνει επισκέψεις με τα μέλη των ομάδων σε μουσεία, galleries, εκθέσεις έργων τέχνης και άλλους σχετικούς επαγγελματικούς χώρους της πόλης, καθώς στόχος και όραμα του φορέα μας είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία με ισότιμες ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι για όλους.
Εκπαίδευση εθελοντών
Το ΝiΜΑ οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εθελοντές των μικτών ομάδων Χοροθεραπείας. Στόχος των σεμιναρίων αυτών είναι η απόκτηση ενός υπόβαθρου σχετικά με την Χοροθεραπεία και την συμπερίληψη. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν βιωματικό χαρακτήρα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των εθελοντών.
Υποστήριξη γονέων
Μέσω της Στήριξης Γονέων ΑΜΕΑ, οι θεραπεύτριες του Νήματος παρέχουν τον χρόνο & τον χώρο όπου οι γονείς μπορούν να μοιραστούν δύσκολα συναισθήματα, να ανακουφιστούν από το άγχος τους και να διερευνήσουν τις πηγές δύναμης και ανθεκτικότητας τους, με απώτερο σκοπό να διαμορφώσουν νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.