ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΤΙΒΑ

Bουτσινά 59, 155 61 Xολαργός (πλησίον μετρό) 

ioannakoutiva@gmail.com, +30 6949 789764

www.synkinoumai.gr

facebook.com/koutiva

 

Βιογραφικό

Η Ιωάννα Κουτίβα γεννήθηκε το 1960 στην Ελλάδα και έχει ζήσει στην Αυστραλία και στη Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Αθήνα και στη Γερμανία, όπου επίσης σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία. Δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο “Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας” και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο “Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας”. Η πολυετής ενασχόλησή της στο χώρο της εκπαίδευσης την οδήγησε στην εξερεύνηση του δυναμικού που διαθέτει κάθε άτομο.

Ολοκλήρωσε τον τριετή κύκλο εκπαίδευσης Χοροθεραπείας που οργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Έχει παρακολουθήσει το πενταετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Η σύζευξη της κίνησης με μια λεκτική θεραπεία βάθους, όπως αυτής της Ψυχανάλυσης, της προσφέρει μια εμπεριστατωμένη κατάρτιση, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη δουλειά της.

Έχει παρακολουθήσει κύκλο μαθημάτων στη μέθοδο ανάλυσης της κίνησης του Rudolf Laban. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια Συστημικής Αναπαράστασης με τον Bert Hellinger, θεραπευτικής προσέγγισης Gestalt και σε εργαστήρια EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος.

Συμμετείχε στο διετές Πρόγραμμα του ΙΚΥ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Lifelong Learning Programm, Τheatre of Organic Learning (TOOL), με θέμα “Το θέατρο στη δια βίου εκπαίδευση”.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια θεραπείας μέσω Τέχνης (Χοροθεραπεία, Μουσικοθεραπεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία). Έχει διοργανώσει παρουσιάσεις και έχει δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση με θέμα την θεραπευτική χρήση της Χοροθεραπείας.

Απασχολήθηκε ως Χοροθεραπεύτρια στο Κέντρο Απεξάρτησης “18 ΑΝΩ”, στη Στέγη Γερόντων Φιλόπτωχων “Αγ. Νεκτάριος” και στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “ΗΛΙΑΝΘΗ” του Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “ΕΣΤΙΑ”.

Έχει διοργανώσει βιωματικές ομάδες Χοροθεραπείας στα πλαίσια του Ελληνογερμανικού Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου στην Γερμανική Σχολή Αθηνών και στο Κολλέγιο Αθηνών καθώς και σε άλλους χώρους. 

Είναι τέως Αντιπρόεδρος της Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος της  Επιστημονικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Χοροθεραπείας που διοργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας  και είναι διδάσκουσα στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.

Είναι πρόσεδρο μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.) και διδάσκουσα στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου.

Είναι ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Χοροθεραπείας ΣΥΝ ΚΙΝΟΥΜΑΙ. Συντονίζει και διοργανώνει εισαγωγικά σεμινάρια, εργαστήρια και βιωματικές ομάδες Χοροθεραπείας. Αναλαμβάνει ατομικές συνεδρίες Χοροθεραπείας και Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας, ( βλ. περισσότερα https://synkinoumai.gr/drastiriotites/).

Απευθύνεται σε ενήλικες με διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής, διαταραχές ύπνου, σε άτομα που βιώνουν άγχος λόγω σοβαρής ασθένειας, άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και σε άτομα που αναζητούν την αυτογνωσία μέσω της σωματικής έκφρασης και της δημιουργικότητας.

Η Χοροθεραπεία εφαρμόζεται ως κύρια, η ως συμπληρωματική/παράλληλη  θεραπεία. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εμπειρία με κίνηση η χορό. 

Η δουλειά μου ως Χοροθεραπεύτρια στηρίζεται στην αποδοχή, την ενσυναίσθηση και την αυθεντικότητα του ανθρώπου. Πιστεύω στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος έρχεται με ένα δυναμικό στη ζωή. Πολλές φορές αυτό το δυναμικό δεν το γνωρίζουμε, δεν το κατακτούμε και δεν το εξωτερικεύουμε. Η Χοροθεραπεία αποκαλύπτει και ενεργοποιεί αυτό το δυναμικό με σκοπό την αυτοθεραπεία, διότι ουσιαστικά η θεραπεία έρχεται από μέσα μας.