ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
– Χοροθεραπεία με βασικούς άξονες τη Χοροκινητική θεραπεία, την Πρωτόγονη Έκφραση, την Αυθεντική Κίνηση, τη θεραπευτική yoga.
– Εισαγωγικά σεμινάρια και εργαστήρια
– Ομάδες ενηλίκων
– Ομάδες εφήβων
– Μικτές ομάδες (με ανθρώπους με κινητικά προβλήματα)
– Ατομικές συνεδρίες
– Εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης
……..Γιατί το να χορεύεις είναι όπως το να ονειρεύεσαι – ένα πεδίο γεμάτο σύμβολα και προσωπικές απεικονίσεις – μια προσωπική, άρα μοναδική, κληρονομιά εν κινήσει………
“Women holding things”
Ομάδα Χοροθεραπείας / Δραματοθεραπείας με την Ευρώπη Σταυροπούλου και τη Βίκυ Αδάμου
…Μια γυναίκα. Κρατάει τα κλειδιά της / κρατάει την αναπνοή της / κρατάει τον θυμό της / κρατάει τα δάκρυά της / κρατάει την ψυχραιμία της / κρατάει το κεφάλι της κρατάει την κοιλιά της / κρατάει τη δουλειά της / κρατάει όλον τον κόσμο στην πλάτη της / κρατάει τα μάτια της ανοιχτά / κρατάει το φτέρνισμα της / κρατιέται κρατιέται / κρατιέται όρθια / κρατάει μούτρα / κρατάει το φανάρι / καλά κρατάει…
…Γυναίκες που κρατούν πράγματα. Θηλυκότητες με βουβά βάρη, άντρες με άχθη καρφωμένα στο στέρνο, πλάσματα με χαρές σιωπηρές, με όνειρα που γυρεύουν σώμα… Πράγματα κι επιθυμίες που κουβαλάμε και μας κουβαλούν, χωρίς να έχουν βρει τρόπο να ειπωθούν, να χορευτούν, ν΄ανθίσουν… Τα βάρη των κοινωνικών μας ρόλων, των συστημικών μας ταυτίσεων αλλά και το βάρος της ύπαρξης ή το ελαφρύ βάρος των ονείρων, το ειδικό βάρος της επιθυμίας…
”Πως ν΄αναμετρηθείς μ΄αυτά που δεν μπορείς να πεις..” Γ. Χειμωνάς.
Η δουλειά με θεραπείες που περιλαμβάνουν το σώμα και την τέχνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν εξετάζουμε τη βαθιά σύνδεση μεταξύ σώματος και ψυχικής υγείας, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι η καταπίεση συναισθημάτων και οι ανεπεξέργαστες τραυματικές εμπειρίες μπορούν να εκδηλωθούν σε σωματικά συμπτώματα και ασθένειες. Η Χοροθεραπεία και η Δραματοθεραπεία προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα, παρέχοντας έναν ασφαλή και δημιουργικό τρόπο, καθώς ενθαρρύνουν το άτομο να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τα μηνύματα που στέλνει το σώμα του και να αντιλαμβάνεται τους τρόπους που η ψυχολογική του κατάσταση επηρεάζει τη σωματική του υγεία και το αντίθετο.
Συνολικά, οι σωματικές και καλλιτεχνικές θεραπείες δεν είναι μόνο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την αξιοποίησή τους, αλλά και στην πρόληψή τους, λειτουργώντας ψυχοεκπαιδευτικά, ενισχύοντας την ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται το άγχος και να ζει με περισσότερη ανθεκτικότητα, εμπλουτίζοντας τις δυνατότητες δράσης του.
• Απελευθέρωση των Ψυχικών Βαρών μέσω της Κίνησης και της Δημιουργικότητας: Οι σωματικές και καλλιτεχνικές θεραπείες προσφέρουν έναν ασφαλή και δημιουργικό τρόπο για να εκφράσει κανείς τα συναισθήματα που “κρατάει” μέσα του, απελευθερώνοντας εντάσεις που μπορεί να μην εκφράζονται λεκτικά.
• Βελτίωση της Σύνδεσης Νου-Σώματος μέσα από την Τέχνη: Ενισχύουν την ενσυνειδητότητα και την αυτογνωσία, βοηθώντας το άτομο να αντιληφθεί πώς τα ψυχικά “φορτία” που κρατάει επηρεάζουν τη σωματική του υγεία, ενώ η τέχνη και η δημιουργικότητα προσφέρουν ένα μονοπάτι μετουσίωσης αυτών των βαρών.
• Μείωση της Σωματικής Έντασης μέσα από το Παιχνίδι: Με το να ενθαρρύνουν την ελεύθερη έκφραση μέσω του παιχνιδιού και των κινητικών πειραματισμών, αυτές οι θεραπείες συμβάλλουν στην απελευθέρωση της έντασης που “κρατιέται” στο σώμα ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων ψυχικών βαρών ή ανεπεξέργαστων – ΄παγωμένων΄ τραυματικών εμπειριών.
• Πρόληψη Σωματικών και Ψυχικών ασθενειών μέσω της δημιουργικής έκφρασης: Βοηθούν το άτομο να διακρίνει και να επεξεργαστεί τις εσωτερικές του συγκρούσεις πριν αυτές εξελιχθούν σε σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της δημιουργικότητας και της τέχνης.
• Ολιστική Διαχείριση του Άγχους μέσω της δημιουργικότητας: Χρησιμοποιώντας την ενεργητική φαντασία και την τέχνη, αυτές οι θεραπείες επιτρέπουν στο άτομο να “αποθέσει” τις ευθύνες και το άγχος, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές οπτικές και τρόπους διαχείρισης, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση για την ψυχική και σωματική ευημερία.
• Ανάπτυξη ανθεκτικότητας – ενσωμάτωση νέων τρόπων διαχείρισης των εσωτερικών συγκρούσεων: Μέσω της καταξιωτικής, διερευνητικής διεργασίας και την υποστήριξη της ομάδας και της θεραπευτικής σχέσης, αναπτύσσονται νέα πρότυπα διαχείρισης των προκλήσεων της ζωής και ενισχύονται τα εσωτερικά στηρίγματα και πόροι.
Σε αυτή την ομάδα θα διερευνήσουμε τα “κρατήματα”- φραγμούς της δημιουργικότητάς μας αλλά και τα εσωτερικά μας στηρίγματα, καθώς αυτά αναδύονται μέσα από τη διεργασία της ομάδας.
Η κάθε συνάντηση αλλά και ο συνολικός σχεδιασμός θα ξεδιπλώνεται σε πέντε στάδια.
α. Ζέσταμα (σωματική κινητοποίηση)
β. Release (αποδέσμευση έντασης- σύνδεση-παιχνίδι)
γ. Θέμα (διάκριση του σημαντικού – εμβάθυνση – ξεδίπλωμα)
δ. Επικέντρωση (γείωση-δημιουργικό αποτύπωμα)
ε. Κλείσιμο (μοίρασμα – αναπλαισίωση)
Η επικέντρωση, καθώς η ομάδα θα εξελίσσεται, αντιπροσωπεύεται από το παραστάσιμο αποτέλεσμα. Το τελετουργικό της θεραπευτικής διεργασίας κορυφώνεται με το τελικό δρώμενο που λειτουργεί σαν την αποκρυστάλλωση, το αποτύπωμα της μετουσιωτικής δράσης.
- Η θεματική αφορά σε όλες, όλους και όλα που θέλουν να δουλέψουν πάνω στην θηλυκότητα και όσα αυτή ‘κρατάει’.
- Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία.
- Προηγείται μια ατομική συνάντηση.
Η ομάδα ξεκινάει τον Οκτώβριο, κάθε Τρίτη 18:30-20:00
Διεύθυνση: Κλεισθένους 3, 1ος όροφος, 10552 Αθήνα
Δηλώσεις συμμετοχής: ladtheatrecompany@gmail.com
Πληροφορίες: 6984758471 / 6978705491
Τι είναι η Χοροθεραπεία;
Χοροθεραπεία είναι η συνάντηση της αρχέγονης δύναμης του χορού με τη σύγχρονη πρακτική της ψυχοθεραπείας. Η πρώτη βασική αρχή της χοροθεραπείαςείναι η αλληλεπίδραση των επιπέδων. Δηλαδή η αρχή ότι το βιολογικό, το ψυχολογικό, το γνωστικόκαι το πνευματικό επίπεδο είναι συνδεδεμένα σε ένα “όλον” και βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση. Αλλαγές στο ένα επίπεδο φέρνουν αλλαγές και στα άλλα. Είναι μια ολιστική πρακτική που συνδέει τον άνθρωπο με τη διαχρονική διάσταση του χορού σαν μέσο αυτογνωσίας, έκφρασης, θεραπείας αλλά και οργανικής σύνδεσης με την ομάδα και την κοινότητα. Ο χορός είναι ένα πεδίο που βρίθει συμβολισμών, μια δράση που ανοίγει την πόρτα στο υποσυνείδητο και λειτουργεί μετουσιωτικά. Η θεραπεία ΄συμβαίνει΄ μέσω της κίνησης, της συμβολοποίησης και της ερμηνείας, μέσα από σταδιακή αναγνώριση και σύνδεση του κινούμενου με τον βαθύτερο εαυτό του, μέσα από τη σχέση του με τον χοροθεραπευτή και σε συνέχεια με τον Κόσμο. Οι βασικές προσεγγίσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι: Χοροκινητική, Χορορυθμική θεραπεία (Πρωτόγονη Έκφραση), Αυθεντική κίνηση αλλά και ποικίλα εργαλεία και τεχνικές όπως embodiment, mirroring, LΜΑ, rituals, Βartenieff κ.ά., ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευτικού σχεδιασμού, με σκοπό να διευρύνουν το κινητικό λεξιλόγιο του κινούμενου και να τον φέρουν σε επαφή με το βαθύτερο δυναμικό του που πιθανά δεν έχει εκφραστεί με άλλο τρόπο. Αυτή η ενσώματη πρακτική παρέχει ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να εξερευνήσουν τη σχέση με η σωματικότητά τους, τη σχέση με τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και να αναπτύξουν νέους τρόπους διαχείρισης των προκλήσεων που συναντούν. Ο ενδιάμεσος, μετουσιωτικός χώρος που παρέχει η θεραπευτική χρήση της τέχνης, προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να διακρίνουν τις πληροφορίες που ΄φέρουν΄ για την προσωπική τους ανάπτυξη και να τις αξιοποιήσουν μέσα από τα εργαλεία που τους παρέχονται κατά τη θεραπευτική διεργασία, δημιουργώντας καινούρια πρότυπα δράσης. Αυτό οδηγεί σε ενσωμάτωση των θετικών αλλαγών και σε ενίσχυση της ψυχικής τους ευημερίας.
Τι είναι η Δραματοθεραπεία;
Δραματοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με ψυχολογικές και θεραπευτικές πρακτικές, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Η μέθοδος αυτή αντλεί τη θεωρητική της βάση από τομείς όπως η ψυχολογία, η ανθρωπολογία και το θεραπευτικό δράμα, και ενσωματώνει επιρροές από διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, η προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία και το ψυχόδραμα.
Η Δραματοθεραπεία αξιοποιεί την εκφραστικότητα του θεάτρου για να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο όπου τα άτομα μπορούν να επεξεργαστούν συμβολικά τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους, επιτυγχάνοντας μια βαθιά κάθαρση, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαιοελληνική έννοια της “Κάθαρσις”, όπως την περιέγραψε ο Αριστοτέλης. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η απελευθέρωση συναισθηματικής έντασης και η ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας.
Τα οφέλη της Δραματοθεραπείας είναι πολυδιάστατα. Βοηθά στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, στην επεξεργασία τραυματικών εμπειριών και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, προσφέρει έναν χώρο για συναισθηματική έκφραση και απελευθέρωση, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της σωματικής ευεξίας. Μέσω της ενσάρκωσης ρόλων, της αλληλεπίδρασης με άλλους και της διαδικασίας της παράστασης, τα άτομα κινητοποιούνται και ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, αναπτύσσοντας παράλληλα μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων.
Η Δραματοθεραπεία προάγει μια ολιστική προσέγγιση στην θεραπεία, τονίζοντας τη σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το νου, και αμφισβητεί την περιοριστική άποψη που διαχωρίζει τις σκέψεις από τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις. Η Δραματοθεραπεία έρχεται να προσφέρει μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας.
Βιογραφικά
Η Σταυροπούλου Ευρώπη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το θέατρο και τον χορό από νεαρή ηλικία. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου του Άκη Δαβή και της Ρούλας Πατεράκη και στις σχολές χορού “Ανάλια” της Μαίρης Τσούτη, Χοροκίνηση κά. Αποφοίτησε από το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας το 2004, ενώ ήδη από το 2003 και για τα επόμενα 4 χρόνια απέκτησε πρακτική εκπαίδευση ως Χοροθεραπεύτρια αρχικά στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας» στο Δήμο Καλλιθέας. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga και διδάσκει yoga και κίνηση από το 2003. Η ‘Υδρα την κέρδισε το 2006 και από τότε έως το τέλος του 2012 ζούσε εκεί όπου και διατηρούσε δύο ομάδες κίνησης. Το 2012 συνδιοργάνωσε το ”Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας” και συμμετείχε με το σεμινάριο Πρωτόγονης Έκφρασης με τίτλο «Ταξίδι στο σώμα». Στην Αθήνα πλέον, συνεργάστηκε με χώρους δημιουργικής έκφρασης για παιδιά (Μικρές Ιστορίες, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και το κλειστό πρόγραμμα του 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επίσης δημιούργησε εργαστήρια κίνησης και happenings με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Από το 2013 διοργανώνει κύκλους Χοροθεραπευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με πολλούς φορείς και κλινικά πλαίσια. Από το 2014 έως το 2019 συνεργάστηκε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας όπου πραγματοποίησε θεματικά εργαστήρια και δράσεις Χοροθεραπείας. Από το 2016 συντονίζει ομάδες Χοροθεραπείας , ενώ παράλληλα ασκεί τη χοροθεραπεία και σε ατομική βάση. Το διάστημα 2017-2019 συμμετείχε ως επιμορφώτρια στους εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων με αντικείμενο τη Χοροθεραπεία που διοργάνωσε το 18Άνω -ΨΝΑ για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Το διάστημα 2015-2016 παρακολούθησε τo σεμινάριο Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης του 18 Άνω στο ΨΝΑ. Το διάστημα 2020 -2024 παρακολούθησε τους κύκλους των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Β.Α.Δ.Ο (βασικές αρχές διεργασίας ομάδας και ρόλος συντονιστή) του Processwork Hub. Δίδαξε το μάθημα της Χορορυθμικής θεραπείας στο τριετές εκπαιδευτικό της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας 2019-2022. Το 2023 και το 2024 συνδιοργάνωσε και δίδαξε το εργαστήριο με θέμα ΄Αλλαγές δυναμικού και συγκρούσεις στο πλαίσιο μιας ομάδας συνεργασίας΄, στο τμήμα μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και είχε διοικητικό ρόλο σ΄αυτήν, ως μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής, ενώ τελεί πλέον Αντιπρόεδρος της Ένωσης από το 2021.
Η Βίκυ Αδάμου είναι πτυχιούχος Δραματοθεραπεύτρια και Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ψυχοθεραπείας ‘Το Έρμα’. Διαθέτει επίσης πτυχίο από τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γεωργίου Θεοδοσιάδη και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Ελένης Βακαλό, με ειδίκευση στη Σκηνογραφία.
Το 2008 συνδημιούργησε το δίκτυο παραστατικών τεχνών Κινητήρας όπου υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια ως το 2015 αναλαμβάνοντας μεγάλες δράσεις με πολιτιστικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Το 2016 συνδημιούργησε την εταιρία Life after Death Theatre Company όπου συνεχίζει τις δράσεις της.
Συνεργάζεται σταθερά με το Νότιο Χώρο Τέχνης, το Θέατρο των Αλλαγών, την Δραματική Σχολή 92Αrt, το κέντρο εναλλακτικών θεραπειών Body Healing Art, και με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτετοβάθμιας εκπαίδευσης.
Διδάσκει σεμινάρια εκτός Αθήνας σε συνεργασία με τους οργανισμούς:
Βαμβακού Revival στη Σπάρτη, Akropoditi στην Σύρο, Terrasse Ensemble στην Ελβετία
Έχει συνεργαστεί με τους φορείς ΚΕΘΕΑ Στροφή, ΚεΨυΠα, Λόγω ψυχής, Το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ακούν Φωνές, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ροή, την Gender Alliance Initiative
Ξεκίνησε διαλογισμό το 1995 με την Ιωάννα Γραμματικούλη. Έχει υπάρξει δίπλα σε δασκάλους και θεραπευτές ακολουθώντας πρακτικές όπως: Yoga, Za Zen, Time Therapy, Processwork, Healing Meditation. Τα τελευταία 5 χρόνια διδάσκεται την πρακτική του QiGong Shen Dao δίπλα στον Alain Ratié.
Έχει υπάρξει επιχορηγούμενη του Υπουργείο Πολτιτσμού για παραστάσεις της, με θέματα όπως:
οι σχέσεις των ανθρώπων μέσα και έξω από τα κοινωνικά δίκτυα, η κατάθλιψη, η κλιματική αλλαγή, η ψυχική υγεία, η θνητότητα, ο θάνατος, η λήθη και η μνήμη, η εμφυλη βία και τα στερεότυπα. Το 2022 με την υποστήριξη του, ολοκλήρωσε την έρευνά της πάνω στο διττό ρόλο δημιουργού/περφόρμερ όπου συμμετείχαν σημαντικοί Ελληνές καλλιτέχνες.
Επίσης έχει σκηνοθετήσει 4 βίντεο για την προώθηση οδηγού για την εκπαίδευση των ενηλίκων σε θέματα φύλου, με την οικονομική υποστήριξη του Heinrich Boll-Stiftung.
- δημιουργική κινητοποίηση
- διεύρυνση του κινητικού λεξιλογίου
- ενίσχυση της αυτοεικόνας
- κιναισθητηριακή ενεργοποίηση
- αυτοέκφραση
- σύνδεση με το βαθύτερο δυναμικό μας
- φροντίδα του εαυτού μέσα από την κίνηση
- σύνδεση του εαυτού με το συλλογικό σώμα
Καμία προηγούμενη ενασχόληση με το χορό δεν είναι απαραίτητη.Απαραίτητη είναι η περιέργεια και η παρουσία σας…
Σύντομο βιογραφικό
Η Σταυροπούλου Ευρώπη ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το θέατρο και τον χορό από νεαρή ηλικία. Φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου του Άκη Δαβή και της Ρούλας Πατεράκη και στις σχολές χορού “Ανάλια” της Μαίρης Τσούτη, Χοροκίνηση κά. Αποφοίτησε από το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας το 2004, ενώ ήδη από το 2003 και για τα επόμενα 4 χρόνια απέκτησε πρακτική εκπαίδευση ως Χοροθεραπεύτρια αρχικά στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο Σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας» στο Δήμο Καλλιθέας.
Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga και διδάσκει yoga και κίνηση από το 2003. Η Ύδρα την κέρδισε το 2006 και από τότε έως το τέλος του 2012 ζούσε εκεί όπου και διατηρούσε δύο ομάδες κίνησης. Το 2012 συνδιοργάνωσε το ”Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας” και συμμετείχε με το σεμινάριο Πρωτόγονης Έκφρασης με τίτλο «Ταξίδι στο σώμα». Στην Αθήνα πλέον, συνεργάστηκε με χώρους δημιουργικής έκφρασης για παιδιά (Μικρές Ιστορίες, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης) και το κλειστό πρόγραμμα του 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Επίσης δημιούργησε εργαστήρια κίνησης και happenings με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.
Από το 2013 διοργανώνει κύκλους Χοροθεραπευτικών σεμιναρίων σε συνεργασία με πολλούς φορείς και από το 2014 έως ο 2019 συνεργαζόταν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας όπου πραγματοποιούσε θεματικά εργαστήρια και δράσεις Χοροθεραπείας.
Από το 2016 συντονίζει ομάδες Χοροθεραπείας, ενώ παράλληλα ασκεί τη χοροθεραπεία και σε ατομική βάση.
Το διάστημα 2015-2016 παρακολούθησε τo σεμινάριο Εισαγωγής στην Ψυχανάλυση που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης του 18 Άνω στο ΨΝΑ. Από το 2020 παρακολουθεί τους κύκλους των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Β.Α.Δ.Ο (βασικές αρχές διεργασίας ομάδας και ρόλος συντονιστή) του Processwork Hub.
Το διάστημα 2017-2019 συμμετείχε ως επιμορφώτρια στους εκπαιδευτικούς κύκλους σεμιναρίων με αντικείμενο τη Χοροθεραπεία που διοργάνωσε το 18Άνω -ΨΝΑ για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και είχε διοικητικό ρόλο σ΄αυτήν, ως μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής, ενώ τελεί πλέον Αντιπρόεδρος της Ένωσης από το 2021.
Από το 2019 διδάσκει με αντικείμενο την Χορορυθμική θεραπεία (Πρωτόγονη Έκφραση), στο πλαίσιο του τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος της Ένωσης.
τηλ.: 6984758471
email: esdancethe@gmail.com