Photography Portfolio of Elena Steinberg

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ελένη Χατζηγεωργίου, Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ),Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, μέλος της HAGT και EAGT, Χοροθεραπεύτρια και Εκπαιδεύτρια DRT (Dance-Rhythm-TherapythroughPrimitiveExpression), Υπεύθυνη Παιδαγωγικών Ελλάδος της Εκπαίδευσης της DRLST (AssociationDanse, Rythme, Lien Social etThérapie) με έδρα το Παρίσι, μέλος της GADT, Χορογράφος.

 

– Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες Χορορυθμικής Θεραπείας (ενηλίκων και εφήβων)

– Ατομικές συνεδρίες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, κινητικές αναπηρίες.

– Ομάδες Πρωτόγονης Έκφρασης γενικού πληθυσμού με στόχο την πρόληψη της ψυχικής υγείας, την εμψύχωση, την καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργία κοινωνικού δεσμού.

– Βιωματικά/Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Χορορυθμικής Θεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με την DRLST, Παρίσι.

– Μονοετή βιωματικά/εκπαιδευτικά εργαστήρια κίνησης ενσωματώνοντας τη θεωρία και την ομαδική διαδικασία της Gestalt, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης GestaltFoundation, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Η Χορορυθμική Θεραπεία (Dance Rhythm Therapy-DRT) βασίζεται στην τεχνική της Πρωτόγονης Έκφρασης (Primitive Expression) η οποία προωθεί την κοινωνική και θεραπευτική διάσταση του ρυθμού και βασίζεται στα δομικά στοιχεία του χορού που απαντώνται κοινά στους παραδοσιακούς χορούς όλων των πολιτισμών (σημασία της ομάδας, δυναμικότητα του ρυθμού, απλή συμβολική κίνηση, επανάληψη, τελετουργία, τραγούδι, χαρά). Η Χορορυθμική Θεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης, ως μέθοδος χοροθεραπείας, συνδυάζει αρχές της ψυχανάλυσης με την ανθρωπολογική, φιλοσοφική και κοινωνιολογική έρευνα, χρησιμοποιώντας το ρυθμό, την κίνηση και το χορό ως μέσα επανασύνδεσης με το σώμα, κοινωνικοποίησης,  πρόληψης της ψυχοσωματικής υγείας και θεραπευτικής παρέμβασης σε διάφορες διαταραχές.

«Η Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης θυμίζει στον Άνθρωπο ότι η επιθυμία του είναι εγγεγραμένη τόσο στο ατομικό (ενδοψυχικό) όσο και στο διανθρώπινο γίγνεσθαι»

 

Ιδιωτικό γραφείο (ατομικές συνεδρίες)

Διεύθυνση: Αγίου Στυλιανού 36, Γκύζη, Αθήνα

E-mail: psycorps8@gmail.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974875695, 2106454300, 2102110549

Για τις ομαδικές συνεδρίες, συνεργάζεται με χώρους στο κέντρο της Αθήνας και στο Μαρούσι, καθώς και, ανά διαστήματα, με χώρους στη Θεσσαλονίκη.

 

Facebooκ: PrimitiveExpression

info@primitive-expression.gr

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Ελένη Χατζηγεωργίου είναι Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-2002) και Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (Απόφοιτη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης,GestaltFoundation-Αθήνα, 2003-2007).

Παράλληλα, σπούδασε σύγχρονο χορό στα επαγγελματικά τμήματα της Ακαδημίας χορού του Rotterdam Ολλανδίας (2002-2003) και την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2004-2006) ξεκινώντας μια μακρά πορεία μελέτης της κίνησης και του χορού τόσο μέσα από τους δυτικούς ακαδημαϊκούς χορούς όσο και από τις δομές της παράδοσης (χοροί και τραγούδια Ελλάδας, Μεσογείου, Αφρικής).

Η πορεία της αυτή την οδήγησε στην ανάγκη να ενσωματώσει τα δύο πεδία ενασχόλησης της. Ως εκ τούτου, το 2010 ολοκλήρωσε την τριετή μετεκπαίδευσή της στην Εμψύχωση και τη Χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης (Χορορυθμική Θεραπεία-DRT), στoAtelierduGesteRythmé, της FranceSchott-Billmann, στο Παρίσι (Association Danse, Rythme, Lien Social etThérapie).

Ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία στο Κοινοτικό Σπίτι Θέτις της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.ΨΥ.Υ.ΠΕ), στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι (Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών) και στο 18 ΑΝΩ-Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής . Έχει εκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Από το 2007, ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή (Άδεια άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου, Αριθμ. Πρωτ. 16261, 24-7-02),με ατομικές συνεδρίες εφήβων και ενηλίκων ενώ έχει εργαστεί και σε διάφορα Κέντρα Θεραπειών για παιδιά, εφήβους και οικογένειες (ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, συμβουλευτική γονέων, θεραπευτική παρέμβαση στον αυτισμό, ψυχοεκπαίδευση για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης).

Ως Χοροθεραπεύτρια έχει εργαστεί  στο διαπολιτισμικό πρόγραμμα ΚΕΔΑ Ρομά («Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά») του Πανεπιστημίου Αθηνών, εφαρμόζοντας το Βιωματικό Εργαστήρι Χορορυθμικής για Δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Δόμηση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών με στόχο την ομαλή λειτουργία της τάξης και την βελτίωση της ετοιμότητας για μάθηση» ( διετής παρέμβαση σε σχολεία της Αττικής και της ευρύτερης περιφέρειας).

Από το 2010 συντονίζει ομαδικές και ατομικές συνεδρίες Χορορυθμικής Θεραπείας, ομάδες εμψύχωσης μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης γενικού πληθυσμού (σε ιδιωτικό πλαίσιο και ανοιχτές δράσεις στην κοινότητα),εκπαιδευτικά σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, καθώς και μονοετή βιωματικά-εκπαιδευτικά εργαστήρια κίνησης και ψυχοθεραπείαςGestalt σε συνεργασία με το GestaltFoundationΑθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τέλος, από το 2012, είναι Υπεύθυνη Παιδαγωγικών Ελλάδος της Εκπαίδευσης στην Εμψύχωση και τη Χορορυθμική Θεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης της DRLST, με έδρα το Παρίσι.

Στον καλλιτεχνικό τομέα, έχει εργαστεί ως χορεύτρια, performer, χορογράφος και κινησιολόγος σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ από το 2017 έως και σήμερα συνεργάζεται με τον Σκηνοθέτη-Ηθοποιό, Δημήτρη Τσιάμη, συντονίζοντας από κοινού εργαστήρια με θέμα την «Τελετουργία στο Χορό και το Θέατρο» (Ritual Performance), στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της δουλειάς της συνολικά είναι ότι οχορός είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα για μία αυθεντική διαλογική σχέση, όχι μόνο σε ενδοψυχικό και διαπροσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και στο επίπεδο αυτό της ύπαρξής μας που απειλείται περισσότερο από καθετί στην εποχή μας: το διανθρώπινο.